Mozna smazyc na samym teflonie. Do dlugiego smazenia uzywamy olejow stalych - smalec, kokosowy. Do krotkiego - oliwy z oliwek. Jajecznice ze wzgledu na krotki czas obrobki termicznej mozna smazyc na masle.
Monkey mi się wbił ;-D Nie mogę edytować ;-D Wbić się przed taką kobiete to zaszczyt :D . Jak . wyżej , gdzie ważywa , owoce, zdrowe tłuszcze ( orzechy , lniany , ryby , awokado , smalec kokosowy ) gdzie kasze , makarony itp, inne miesa też sa dobre ( karkówka , szynka wieprzowa, wołowina, itp)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] się słabej jakosci pieczywo, a niektórzy mają zakodowane, brązowe = zdrowe. Pierś się robi szybko akurat oliwa z oliwek może być, powyżej 30 minut już inne tłuszcze, smalec, kokosowy, masło klarowane. W dziale badania naukowe masz artykuł na temat strawności jaja surowego. Swego czasu pewien użytkownik robił tak, 100g ryży, 50 g wpc [...]
jak dodasz kcal to i BTW się zmieni. %-) ale białko może zostać. ;-) Urozmaicenie czyli nie sama pierś, ryż, owsiane, twaróg i oliwa, a wołowina, wieprzowina, chude i tłuste ryby, kasze wszelkiego rodzaju, awokado, oleje, masło, smalec, kokosowy itp, itd.
A w jakim celu chcesz eliminować NKT? Do smażenia: smalec, kokosowy, masło klarowane. Na oliwie można smażyć, ale nie po to kupuje się dobrą(inne nie warto kupować ;-) ) oliwę, by marnować ją na smażenie. Do chleba jak najbardziej.
sery masło olej kokosowy smalec z tym uważam jest najmniejszy problem zresztą nikt Ci nie każe jeśc cały czas cycków chuda wołowin a czy schab ma trochę tłuszczów można spokonie zbilansować
[...] Kiedyś zamawiałem przez neta, a ostatnio kupuję w lidlu jakiś niby bio eko itd.. Głównie do smażenia stosujemy - normalnie taniej niż masło klarowane, a sporadycznie dodam do kawy :-) wolę z samym masłem :-)Ach te reklamy! Najlepsza świnia i jej smalec :-) Czy człowiek odkłada na czarną godzinę olej kokosowy? Chcesz aby Ci palma odbiła? :-)
[...] ryż, czasem makaron i sporadycznie ziemniaki. Zależy też od obiadu, na który nie zawsze mam wpływ Tłuszcze - tutaj bez zmian - oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło, czasem smalec do smażenia, sporadycznie orzechy, czy olej lniany. Owoce - jabłka głównie (1-2szt dziennie, chyba, że po dzieciach jeszcze dojadam), czasem 1-2 banany, rodzynki :-) [...]
[...] ? Na to wychodzi, że tłustej ryby z o3 lepiej unikać... sezamowy, dobra oliwa czy lniany - również mają dużo antyutleniaczy. Dałabym tu raczej masło, olej kokosowy, smalec czy po prostu tłustsze mięso (w tym sensie tłustsze, że nie pierś z kury itp.). Jeśli dawałabym olej roślinny z tych powyżej, (np. do surówki), to po prostu mało, a [...]
[...] diety czy niezdrowy. Czy można dodawać go zamiast tylko oliwy? /SFD/2016/9/14/d63e56edbaef4e10a2d123314fad6941.jpg /SFD/2016/9/14/ac8795f183634b3ba5637bc540841f8f.jpg /SFD/2016/9/14/d3542ae152534ea7a250f15f15a2dbeb.jpg Dodam tylko, że taki olej w ogóle nie nadaje się do smażenia. Polecam olej kokosowy, masło klarowane bądź pospolity...smalec ;-)
[...] Decydując się na smażenie wybierajmy tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa z oliwek) w przypadku krótkiej obróbki termicznej lub tłuszcze nasycone (takie jak masło klarowane, smalec czy olej kokosowy). Te ostatnie charakteryzują się najwyższą stabilnością termooksydatywną. Tłuszczy tych można używać bezpiecznie nawet do długotrwałego i głębokiego [...]
Smażenie jest jednym z bardziej popularnych sposobów obróbki termicznej stosowanych w kuchni. Lubimy smażyć mięsa, ryby, jaja, warzywa, czy połączenia tych składników. Polega ono na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Jednak są również możliwości smażenia na dobrej patelni, np. teflonowej, bez użycia tłuszczu. Wśród najlepszych jakościowo [...]
Poniżej rozpiska z wczoraj, dziś i na jutro... ostatnio jakoś nie mam czasu na nic poza gotowaniem i treningami. W pierwszym posiłku zamieniłem olej kokosowy na smalec (10g), bo stwierdziłem że mam mało tłuszczy zwierzęcych. Zastanowiło mnie jedno, kolega z siłowni (trener personalny i kulturysta na dopingu) zwrócił uwagę, że po treningu [...]
Z tym lnianym, siemieniem itd pokombinuje. Co do owoców to z innych ciężko zrobić omlet / gotowany ryż :D. Muszę pomyśleć nad tym. No ok, zamienię smalec na kokosowy z powrotem. Zmieniony przez - Bartosz1991 w dniu 2018-01-17 13:51:38
audofil nie pisz glupot Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2007-04-27 10:37:01